Taal en Sociaal

Kun jij hulp gebruiken met de Nederlandse taal? Ben je Nederlands- of anderstalig of laaggeletterd? Meld je dan nu aan voor het project Taal en Sociaal. Onder begeleiding van 2 vrijwilligers wordt er op een ontspannen manier aan de hand van thema’s geoefend met de Nederlandse taal.

Er zijn twee groepen per week:
Maandag 14:30 – 16:30 uur anderstaligen
Dinsdag 13:30 – 15:30 uur Nederlandstaligen laaggeletterden

Teens on a Mission

Het project Teens on a Mission heeft als doel jongeren in de leeftijd van 12-23 jaar een steuntje in de rug te geven. Het gaat om jongeren die om uiteenlopende redenen het moeilijk vinden om sociale contacten zelfstandig aan te gaan. De vrijwillige coaches helpen op informele wijze te voorkomen dat deze jongeren in een sociaal isolement terecht komen.

De VoorleesExpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Heeft jouw zoon of dochter een taalachterstand? Vind je het zelf moeilijk om je kind te helpen met taal? Dan kan een vrijwilliger van de VoorleesExpress misschien helpen. Samen gaan jullie thuis voorlezen, praten en taalspelletjes doen. Een half jaar lang. Iedere week. Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert. Aanmelden kan via de school van je kind.

Voorlezer worden?
Als voorlezer lees je wekelijks 1 uur voor, gedurende 20 weken, bij een vast gezin thuis. Je introduceert daar het voorleesritueel bij kinderen van 4-8 jaar die moeite hebben met de Nederlandse taal. Je laat kinderen kennismaken met boeken; leesplezier staat daarbij voorop. Ook geef je als voorlezer ouders handvatten om het voorlezen zelf voort te zetten na afloop van het project. Heb jij affiniteit met kinderen, boeken en voorlezen? Schrijf je dan nu in als voorlezer!

Wat bieden wij
Deelname aan de VoorleesExpress biedt een bijzondere ervaring waarbij je nauw in contact staat met gezinnen uit verschillende culturen en een unieke mogelijkheid om bij te dragen aan de taalontwikkeling van jonge Hilversumse kinderen.
Daarnaast volg je een training Interactief Voorlezen, uitgevoerd door de bibliotheek, en word je waar nodig begeleid.

Klik hier om je aan te melden.